Digital Citizenship Week: Don’t Be A Pirate!

Good digital citizens know how to protect their privacy, and they understand and follow copyright laws. That’s simple to say, but not nearly as easy to live by. Your answers to the following questions can give you some insight into how good a digital citizen you are.

 

Question 1

Do you use any of these words as an online password? password, 123456, ninja, welcome, Password1, qwerty or your child’s/spouse’s name or birthdate? ANSWER: Yes/ No

Question 2

Do you share your internet passwords with anyone? ANSWER: Yes. (Even if it’s people you trust, you are still sharing them.) / Nope, no one knows my passwords except me.

Question 3

If you have social media accounts (Facebook, twitter, discussion boards, Instagram or any other accounts where you log in and may interact with others), have you deliberately set the privacy settings so they reflect a level of access  that you are comfortable with? Do you understand who can see, access, and share your posts, pictures, or other content? ANSWER: Yes, I watch my privacy settings (or I don’t use ANY social media)/ No, I haven’t messed with that.

Question 4

According to a 2015 study, 80% of adults flirt or sext online or via phone. If you have ever sent or received pictures, texts, or emails of any sort that you would rather not be made public, do you know how to make sure it’s protected on your phone or computer? Do you only send those materials to someone you trust? ANSWER: Yes,Everything I do is appropriate for public consumption OR Yes to both questions / No to at least one of the parts of this question.

Question 5

(For people who use social media or other online services) If you publicly post a picture that you’ve taken, you check with everyone in the picture to make sure that they are ok with their photo being posted. ANSWER: Yes (or I’ve never posted a picture anywhere online) / No.

Question 6

When writing or commenting online, you’re careful to treat people with respect, even people with whom you disagree or who are not being civil. ANSWER: Yes/No

Question 7

You understand how and when to cite articles, material and information that you find online so that you are not plagiarizing, even accidentally.ANSWER: Yes,I am very careful about this. / No, I don’t know how to do this correctly and/or I’m not always careful about giving credit to original sources.

Question 8

You understand the difference between plagiarizing and violating copyright. ANSWER: Yes/ No

Question 9

You understand what constitutes fair use of copyrighted materials for educational purposes. ANSWER: Yes / Not really

Question 10

You can find Creative Commons or other materials online that are available for free and give credit for them correctly. ANSWER: Easy as pie/ Probably not.

  • See the Share It! article mentioned in Question 8.

TODAY’S TO DO SUGGESTION: Email jjordan@limacityschools.org to request access to a Schoology resource about Copyright & Fair Use. CEU’s are available for completing the course.

 

ANSWERS:

If you are an exemplary digital citizen, you answered NO to #1 and 2, and YES to all the rest.

Leave a Reply